Healthy Skinny Bitch
Blog Guides Mad Min blog Tips & Tricks

Kagekuren

 

 

Jeg bruger de sociale medier virkelig meget. Jeg synes, at det er en fantastisk måde at finde nem og gratis inspiration til både mad og træning, men jeg synes helt klart også at de sociale medier har sine ulemper. Én ting er det glansbillede, som jeg til dels selv er med til at skabe om, at træning og sund kost altid er lykkeligt og nemt, det er en lang og følsom diskussion, der lægger sig op af diskussionen om skinny-shaming og er ikke fomålet med dette indlæg! Dette indlæg handler om en anden tendens som længe har irriteret mig og som jeg har valgt at betegne som “kagekuren”!

“Kagekuren” dækker over alle de billeder af “sunde” mugcakes, proteinpandekager, proteinbarer, badekarsstørrelses frugtfade og “chokolade”kager med dadler og kakao i stedet for rigtig chokolade. De er over det hele, og bliver ofte fremstillet som et alternativt, der er så sundt, at du kan spise det hver dag, og nærmest i ad libitum mængder!

Jeg skal lige understrege, at jeg absolut intet har imod at spise rawcakes, eller proteinpandekager, hvis jeg får det serveret, men i min optik, så kommer en “chokolade”kage der aldrig har set skyggen af rigtig chokolade, men kun dadler og kakao, og som i øvrigt er bagt i mikrobølgeovn aldrig til at smage ligesom en chokoladekage på Valrhona chokolade 🙂

Der kan sagtens være rigtig mange fine ting i de “sunde” udgaver af “kage” og “dessert”, men mange af opskrifterne indeholder tilsvarende (flere) kalorier. Selvfølgelig indeholder nødder sunde fedtstoffer, men de har samme kalorieindhold som chips. Så selvom det er sunde fedtstoffer, så er peanutbutter stadig en kaloriebombe. Desuden er det fuldstændig misforstået at helt almindelige mennesker ikke skulle kunne få dækket deres mikro- og makronæringsstofsbehov fra almindelig mad. Hvis du er kvinde, der træner uden at træner på eliteplan, så har du ikke brug for proteinbarer osv. efter hver træning. Det er rigtig nok, at du optager protein bedre 30 min. umiddelbart efter din træning, men er du almindelig kvinde, der træner regelmæssigt og spiser ca. 70 g protein om dagen, så burde du være home-safe. Faktisk vil de fleste kvinde indtage alle de kalorier, som de har forbrændt under deres træning (måske endda lidt mere), hvis du spiser en hjemmelavet nødde-protein-kakao-bar. Jeg træner selv omkring 9-10 timer om ugen og har i forbindelse med mit studie på Human Ernæring løbende fået tjekket både fordeling af fedt, muskel og knogle samt alverdens blodprøver der viser både vitamin indhold, blodprocent, stofskifte osv. og jeg klarer mig fint uden proteinbarer som en del af min daglige kost!

Der er selvfølgelig også mange af opskrifterne der er “fine” og “sundere” end rigtig kage, men jeg er nok bare så gammeldags, at jeg synes, at man skal spise sig mæt og få dækket sit mikro- og makronæringsstofsbehov fra almindelig mad, og så spise desserter/snacks engang imellem. MEN så kald en spade for en spade, og kald det en dessert. Og nej, det er ikke noget, som du nødvendigvis bare skal have hver dag.

Hvis du gerne vil ned i vægt, så hold dig til almindelig mad og skip desserterne, kagen, sweet-treats og gigantiske mængder af frugt. Er du ligeglad med kalorieindhold og ønsker du blot at leve sundt og ikke slankende, så kan du sagtens spise dessert engang imellem, og du må selvfølgelig gerne vælge de mindre usunde alternativer ligesom du også kan spise pandekager (med eller uden protein), peanutbutter og brownie engang imellem, men vær opmærksom på, at de “sunde” udgaver sagtens kan være mere kalorieholdige selvom de indeholder gode fedtstoffer, vitaminer og mineraler. Spis det i moderate mængder og lad være med at tro, at du kan spise dobbelt eller spise det hver dag bare fordi det starter på protein, raw eller sund/healthy!

Jeg er helt indforstået med at jeg ALDRIG bliver Nutramino sponsoreret blogger efter dette indlæg, og jeg vil på ingen måde bestemme om du skal spise det ene eller det andet, men jeg synes, at man som udgangspunkt bør spise sig mæt i rigtig mad, og så gemme pandekager, kager, slik og chokolade til dessert! Her er min weekend snack – Summerbird påskeæg med hvid chokolade/lakrids & mørk chokolade/mint 🙂

1509937_10153999860760305_1681656019_n

God søndag 🙂

//HSB

You Might Also Like...

5 Comments

  • Reply
    Pernille S
    31. marts 2014 at 9:24

    Godt indlæg! Det skal være kalorierne værd, og i min optik bliver en brownie på avokado og dadler aldrig kalorierne værd – set i forhold til, at de reelt erstatter en dessert. Så hellere ingen dessert!

    Og gudskelov for at du aldrig bliver Nutramino sponsoreret atlet! 1) det er liiidt trættende konstant at se eks. instagram billeder af en Nutramino shaker og teksten “eeej ELSKER bar en nutramino shake efter træning”…
    2) det giver nemlig et billede af, at hvis du træner bar en lille smule, skal du straks investere i alverdens proteinprodukter, for ellers forsvinder træningen simpelthen ud af vinduet. Desuden er jeg træt af, at dem, som bruger produkterne, aldrig fokuserer på, hvad det egentlig er, der er i proteinshakes’ene, barerne osv. Det er jo ikke fordi de er fyldt med de pureste, lækreste ingredienser, som bare er super sundt for kroppen…

  • Reply
    Simone
    31. marts 2014 at 21:17

    AMEN!!
    Jeg troede faktisk, at jeg var den eneste tilbage der ikke propper mig med proteinshakes ligeså straks jeg har løbet en halv time på løbebåndet.

    Jeg er enig i alt hvad du siger. Synes det er spændende at eksperimentere med forskellige opskrifter, men nogen gange skal man bare holde sig til den ægte varer og så spise den sjældent i stedet for at erstatte det hele med proteinpulver og peanutbutter.

    Simone
    http://www.simonessult.wordpress.com

  • Reply
    Anne
    31. marts 2014 at 21:41

    Jeg er enig med dig langt hen ad vejen. Men når folk har alternativer til kage er det vel heller ikke kun et spørgsmål om kalorier som det handler om at undgå sukker. Personligt har jeg i hvertfald erfaret at det for mig i hvertfald er “kalorierne værd” at spise kalorietunge alternativer til kage – fordi jeg simpelthen slipper for at bøvle med svingende blodsukker sult og cravings efter kroppens (milde!) sukkerchok.

    Og jeg oplever at velvære og vægttab hænger direkte sammen med dette.
    Men det er vel individuelt og afhænger af hvor sukkersensitiv man er.

    • Reply
      Healthyskinnybitchdk
      1. april 2014 at 11:02

      Helt enig Anne, og som jeg også skriver, så er det jo op til den enkelte, hvilken type kage man spiser. Min pointe er jo bare at kalde en kage for en kage, og så ikke bruge ingredienslisten som undskyldning for at spise dobbelt portion, spise kage hver dag eller lade kage erstatte rigtig mad 🙂

  • Reply
    Spirrevippen
    12. april 2014 at 9:21

    Jeg er en af dem, som er fuldstændig passioneret omkring kost og træning. Ikke bare på blog-niveau, men al fritid (jeg er desværre i en HELT anden branche) går med at grennemtravle videnskabelige artikler, ligesom jeg flere gange har været i et coaching forløb som atlet. Alligevel gav du mig med dit simple og velskrevne indlæg en øjenåbner i forhold til alle de mange amerkanske “motivations” profiler, som jeg følger på bl.a. instagram. Har simpelthen ikke kunne forstå, hvordan det var muligt, at se ud som dem, og samtidig proppe sig med nøddebarer og bjerge af pandekager med chokoladesovs lavet af questbars. Og selvom jeg alligvel har været skeptisk nok til ikke at hoppe i kagefælden (gotta love that name) selv, så har jeg alligvel været forundret (og en smule misundelig) over, hvordan det dog var muligt. Now it make sense. Tak for det 🙂

Leave a Reply