Healthy Skinny Bitch
Blog Min blog

Copenhagen Half Marathon – før, under og efter!

 

Så har jeg løbet mit allerførste halvmarathon, og det gik ud over al forventning! Målet var først i komme under 2 timer og have en god oplevelse, så blev det til et nyt mål om at løbe på 1.55 og have en god oplevelse og på selve dagen blev målet at løbe fra 1.55 ballonen på de sidste 5k og have en god oplevelse. Det hele endte med en sluttid på 1.52.08 og en overdrevet FANTASTISK OPLEVELSE! Så nedenfor vil jeg dele lidt om, hvad jeg har gjort før, under og efter løbet til de interesserede. Vil også meget gerne høre jeres oplevelse af dagens løb, så skriv endelig en kommentar. Bliver så glad af at læse dem!

 

 

FØR LØBET:

Træning: Jeg er på ingen måde et særlig godt eksempel på, hvordan man bør træne op til et halvmarathon. Jeg har nemlig selv 8 timers holdundervisning om ugen, der betyder, at min krop bliver rimelig medtaget i løbet af ugen. Derfor har jeg faktisk kun løbet max 1-2 gange om ugen over et de sidste 1,5-2 måneder. Da jeg har en rimelig fin grundform bliver jeg ikke presset på konditionen, når jeg løber længere ture. Derimod døjer jeg med mere eller mindre kronisk betændelse i læggene, så det er klart dem der er min begrænsning. MEN til almindelig mennesker, som ikke lever af at træne andre vil jeg anbefale at løbe 3 gange om ugen 1 x intervalløb, 1 x kortere tempotur (5-10 k) og én længere tur, hvis du kan løbe 10k, så start med at løbe 10k og læg en kilometer til hver uge. Jeg løb 3 søndage med Sparta, som var super tjekkede og havde rigtig fine ruter, kompetente fartholdere samt væske på ruten. Det ville jeg klart gøre igen, hvis jeg skulle løbe.

 

 

Behandlinger: Som sagt døjer jeg med problemer med læggene, og jeg har tidligere gået til zoneterapi hos den fantastiske vidunderkvinde Carina Kilhof, der har klinik ved Forum st. Fik den mest fantastiske behandling et par dage inden løbet, da mine lægge var ret ømme – nemlig en times kombination af massage og zoneterapi. Massagen var fokuseret omkring læggene og derefter fik jeg zoneterapi med særlig fokus på lymfesystemet (det var ikke mig, der bestemte, hvordan og hvorledes – det havde Carina totalt styr på, hvilket inkluderede sugekopper på læggene). Jeg var så super øm de næste 24 timer i læggene og min lænd føltes som om den havde fået en halv times massage selvom hun kun havde rørt fødderne 🙂 Men på dagen var mine ben bedre end de har været i over 1 år! Jeg løb og ventede på, at det skulle begynde at gøre ondt som det plejer, men det skete aldrig rigtig. Selvfølgelig kan jeg mærke det, og særligt nu efter, men det var virkelig en vidunderbehandling. Jeg har allerede bestilt en tid i næste uge, og tænker, at gøre det regelmæssigt over en periode og se, hvor meget det kan ændre. Hvis du er nysgerrig, så kan du få 100 kr. rabat pr. behandling, hvis du liker hendes Facebook side HER! Desuden fik jeg også en rigtig fin kombination af thai og sportsmassage tæt på Nikolaj Plads i ugen op ti løbet, som også var rigtig fin.

 Kost: Jeg har ikke rigtig ændret på min kost op til løbet. Jeg spiser generelt en del protein i form af kød, fisk og mælkeprodukter, en del grøntsager og så spiser jeg en begrænset mængde kulhydrat primært i form af groft brød hver dag. Carb-loading er ikke sååå nødvendigt op til et halvmarathon på almindeligt amatør niveau, men da en del jo er igang i 2 timer eller mere, så er det vigtigt ikke at udelukke det helt fra kosten. Sørg for at spis nogle kulhydrater i dagene op til løbet f.eks brød til din frokost, lidt kartofler eller pasta til aften osv. Jeg spiste selv ret normalt, men så spiste jeg en burger på hvidt brød med kartoffelmos til samt lidt slik aftenen før og så en grov bolle samt juice til morgenmad. Generelt skal man passe på ikke at spise for tunge proteiner og for meget fedt dagen før. Derfor var jeg lidt i tvivl om, hvorvidt det var for voldsomt med en burger, men jeg spiste meget tidligt og det fungerede rigtig fint, og jeg nød hver en bid 🙂 Tror bl.a. det er fordi, at jeg normalt spiser en del kød herunder også oksekød samt brød, så det var ikke en kæmpe omvæltning for min krop. Man behøver ikke at loade med noget, der er usundt, men tænkte, at jeg lige ville benytte chancen til at spise en rigtig burger haha. I forhold til timing, så husk at du gerne skal spise morgenmad 3 timer inden løbet, så du lige kan nå at optage og fordøje maden. Se mit indlæg om kost op til længerevarende sportspræstationer på Go’morgen Danmark HER!

 

 

Væske: Det er til gengæld super vigtigt at have fokus på din væskebalance. Når du løber i lang tid sveder du meget, hvilket påvirker din væskebalance. Desuden sveder du en masse af dine næringssalte ud (mest kendt natrium, kalium og magnesium), som er vigtig for at kroppens celler fungere optimalt og for kroppens pH-balance. Sørg derfor for at du har drukket nok vand dagen før og drikker imellem 0.5-1 l væske 2-3 timer inden du skal løbe. Stop med at indtage væske 1 time før løbet (max 250 ml). Se mere om det på Go’morgen HER!

 

 

UNDER LØBET: 

Tøjet: Var meget i tvivl om, hvor meget eller nærmere, hvor lidt tøj jeg skulle have på. Invictus Sport og Casall havde lavet nogle rigtig fine løbetanks og tees til mit hold, så overdelen var der styr på. Skoene var også for længst løbet til og var mine Lunarglide 6 fra Sarenza (læs anmeldelsen HER!), men underdelen var straks værre. Det var jo et forfærdeligt skodvejr. Regn og blæst stod jeg op til, så endte i lange tights selvom alle de erfarne løbere sagde shorts. Men synes altså at det var for koldt. Var glad for min påklædning, men altså… må indrømme at shorts nok havde været endnu bedre… lesson learned 😉

 

 

 

Mad & drikke: Igen er det primært væsken, som du skal være opmærksom på. Jeg havde på forhånd besluttet mig for, at stoppe ved samtlige væskedepoter og drikke lidt energidrik, da de indeholder både sukker og næringssalte. Desuden spiste jeg en gel ved 12k og ved 15k. Her er det vigtigt at understrege, at det ikke er nødvendigt med gelerne på de “kortere” distancer, som halvmarathon. Desuden skal du være opmærksom på, at der findes geler der skal indtages med vand og så nogle der er blandet op med vand (isogeler) – jeg valgte isogelerne. Desuden er der nogle med og uden koffein, og har du først spist dem med koffein, så anbefaler jeg, at du forsætter med at tage dem med koffein. Er du først startet med at tage dem, så tag gerne en hver halve time. NB! Det er ret hårdt for maven at spise disse geler, så det er vigtigt, at du tester det inden den store dag. Ellers risikerer du at skulle meget akut på toilettet under løbet – and you don’t wanna do that 😉

Pacerne: De får lige deres egen lille boks her, for de var jo SÅ FUCKING OPTUR! Jeg løb med 1.55 ballonerne de første 15k, og de var mega tjekkede. God stemning og ikke mindst gode til at holde farten. De heppede på os, og kom med opmuntring til at nu havde vi løbet den første 1/3 og 1/2 og nu manglede der kun 2 x 4 k osv. Desuden hentede de imellem 10-20 sek imellem hver vandpost, så alle kunne komme ned og gå og få væske uden at miste tid i sidste ende. Jeg har en kæmpe respekt for de dejlige overskudsagtige mennesker, der løber et helt halvmarathon, hvor de kun har fokus på, at vi andre får en god oplevelse. STOR RESPEKT OG TAK HERFRA!

 

Benene: Som sagt har jeg en del problemer med læggene, men den behandling gjorde sgu underværker og jeg var næsten ikke generet af det. Så benene var for en gangs skyld gode. Vejret var helt af helvedes til inden, men vi slap dog for regn det meste af selve løbeturen. Så ved 15k valgte jeg at løbe fra de skønne pacere sammen med én af mine piger. Dét med at løbe sammen med nogle har jeg altid synes var svært, men vi fandt ud af til CPH10k, at vi løb meget ens. Måske fordi, at hun har trænet hos mig, så jeg har manipuleret hendes løbestil haha. Hun var ret presset ved 15k, hvor jeg kunne hive hende lidt op, til gengæld havde hun mere overskud ved 19k, hvor hun så hev mig op. Så alt i alt var det et perfekt match. Vi havde på forhånd aftalt at løbe sammen, men med en klar aftale om, at man bare løb fra den anden, hvis benene var til det. Vi sluttede på præcis samme tid nemlig 1.52.08.

Mentalt: Mentalt er det for mig ihverfald virkelig langt at løbe i 2 timer – selvom jeg flere gange om ugen kører dobbelthold. Men jeg havde inden forberedt mig på smerten, ømheden og trætheden, hvilket betød, at det slet ikke var så slemt, da det kom til stykket. Jeg valgte bevidst at lægge mig lige i røven af pacerne, så jeg løb lige efter dem og ikke behøvede tænke på pace selv – det hjalp mig helt kolosalt. Desuden vidste jeg på forhånd, at jeg ville drikke energidrik ved alle stop, og hvornår jeg ville tage mine geler. Så jeg drak og tog geler selvom mine ben føltes gode, og jeg måske kunne have undværet. Men det gav alligevel en del, og jeg tror, at det var med til, at jeg følte overskud næsten hele vejen. Til sidst, men ikke mindst havde jeg besluttet mig for, at det først og fremmest skulle være en god oplevelse. Så jeg forsøgte at nyde turen, nyde de opmuntrende tilskuer og nyde at jeg var ved rent faktisk at gøre det! Og det virkede – ikke mindst fordi, at jeg jo ikke behøvede tænke på pace de første 15k.

 

EFTER LØBET:

Runners high: Er vidst det der beskriver den følelse man har efter at have gennemført allerbedst. Det var så super fedt, og jeg havd en virkelig god oplevelse. Jeg løb med en pace under 5.30 de første 15k og med en pace omkring 5 de sidste 5k, så set i retroperspektiv kunne jeg nok godt have løbet med 1.50 ballonen hele vejen. MEN jeg fortryder INTET, og så har jeg jo en grund til at løbe igen, hvis det er. Jeg bliver nok aldrig langdistanceløber, men sådan et halvmarathon er bestemt ikke værst, og jeg kunne sagtens finde på, at gøre det igen 🙂 Nu skal jeg ud og spise en kæmpe rød bøf med bearnaise til min venindes fødselsdag sammen med alle de andre dejlige bitches, som også har løbet idag.

You Might Also Like...

7 Comments

 • Reply
  Caroline K
  13. september 2015 at 16:03

  Hvor er det bare sejt løbet! Jeg løb selv mit første 1/2-maraton i dag, og jeg er SÅ stolt af min tid på 2:08, da mit oprindelige mål lød på 2:15, siden jeg ikke har fået trænet sååå meget de sidste 2 mdr 🙂 JUBiiii… Kan bestemt nikke genkendende til følelsen af runners high!! 😀 Hvor er det bare fedt! Juhuu og tillykke igen – og TAK for en mega inspirerende blog!
  Kh Caroline

 • Reply
  Radhika Vang Jensen
  22. september 2015 at 4:01

  Hvor er det bare flot løbet! Jeg gad selv at kunne løbe et halvmaraton en dag! Jeg bed mærke i, at du skrev, at du har mere eller mindre kronisk betændelse i læggene. Det har jeg også (har haft det i ca. et år) og det driver mig til vanvid – mest fordi fysiske form langsomt er dalene, fordi jeg ikke tør fx at løbe. Jeg går til fysioterapeut, og det hjælper også, men men jeg vil høre, om du har nogle råd? Jeg så, du har gået til zoneterapi, men er der ellers noget, man kan gøre?
  Tak for en super fed blog! Det er så inspirerende at læse.

  Venligste hilsner,
  Radhika Vang Jensen

  • Reply
   Healthyskinnybitchdk
   22. september 2015 at 20:12

   Jeg har prøvet alt muligt – fra ren massage, body sds, hvile osv. Carinas kombi af massage og zoneterapi er det eneste der rigtigt har hjulpet mig!

 • Reply
  Copenhagen Marathon…. en virkelig uønsket gave! ‹ healthyskinnybitch.dk
  8. november 2015 at 17:50

  […] jeg ønskede mig, så mener jeg det i bogstaveligste forstand. Efter min fantastiske oplevelse til CPH Half var jeg totalt runners high, og havde totalt meget lyst til at tilmelde mig endnu et […]

 • Reply
  Marathon – Efterveerne og den “fede” belønning ‹ healthyskinnybitch.dk
  5. juni 2016 at 11:34

  […] sagde mange, men sådan føltes det faktisk slet ikke. Jeg var 1000 gange mere høj efter mit halvmarathon – det var fedt at komme i mål, men mere en følelse af, at det var fedt, at det var overstået […]

 • Reply
  Oops! …I did it again: Copenhagen Marathon ‹ healthyskinnybitch.dk
  12. november 2016 at 16:19

  […] på sin raceday, men det var bare ikke en super fed oplevelse… hvilket var ærgerligt for mit Copenhagen Half er til dags dato én af de fedeste løbeoplevelser jeg har haft. Og jeg kom bare overhovedet ikke […]

 • Reply
  Kom til gratis træningsevents + løbeprogram til 5k, 10k & halvmaraton ‹ healthyskinnybitch.dk
  14. april 2019 at 16:39

  […] for CPH Half Marathon, der til dags dato er den fedeste løbeoplevelse jeg har haft (læs mere her). Men ikke nok med det, så har jeg igen i år fået æren af, at være ambassadør for Zalando, […]

Leave a Reply