Healthy Skinny Bitch
Blog Min blog Tips & Tricks

Kunsten at begrænse sig – om kantineordning, onsdagskage og stilsiddende arbejde

Jeg har virkelig mange indlæg, som står på min to do liste, men ærligt, så sker der bare så sindsyg meget i øjeblikket, så jeg har simpelthen ikke haft tid. Heldigvis er det gode ting, der sker!

Jeg er startet på Egmont, som chefredaktør på fit living for 2 uger siden. Det har været helt fantastisk og gået over al forventning. Jeg blev modtaget den første dag til et skrivebord, der var pyntet med flag, og den fineste buket blomster… og så stod de også klar morgenmad. Min lille redaktion bestående af 4 1/2 mand (kvinde) er SÅ seje. De er vildt dygtige til det de laver, enormt tålmodige når jeg ikke kan finde ud af at printe eller lave kaffe, og så er de vigtigst af alt totalt omstillingsparate og helt klar på nye udfordringer. For ærligt, så kommer der til at ske en del med magasinet. Det kommer til at gennemgå en større make-over, og så kommer der til at blive skruet en del op for de evidensbaserede artikler og stillet lidt skarpere på en mere hardcore tilgang til træning. Jeg glæder mig, men det er et helt andet indlæg.

Nå, men ud over alle de ting, der skal ske med magasinet, så er der jo også sket en del forandringer i min egen hverdag. Jeg møder ligepludselig ikke kl. 6 eller 7 hver dag (på nær de dage jeg har morgenhold), men i stedet imellem kl. 8 og 9. Hvor jeg plejer at være på benene hele dagen og træne folk, så sidder jeg nu foran en computer kun afbrudt af turen til kaffemaskinen eller mødelokalet. Og så har jeg fået kantineordning – sådan en rigtig én med friskbagt brød, onsdagskage og ostebord.

Jeg har valgt at se det som en udfordring, og en kamp som jeg ikke vil tabe. Jeg har virkelig vejledt mange kvinder, der er faldet i netop denne kantinefælde. De er relativt inaktive og så spiser de lige lidt for godt (eller for meget!) til frokost, og så kan det være nok så god og sund mad, men det er stadig for meget. Heldigvis er kantineordningen på Egmont enormt god. Der er et helt bord kun med friske grøntsager og 1-2 blandede salater. Så man kan altid lave sig en tallerken med frisk blomkål, rødkål/spidskål og gulerødder. Desuden er der dagens varme ret, der ofte er noget relativt magert kød eller fisk og så er der et bord med pålæg, et ostebord og masser af friskbagt brød. Min taktik er denne: Én tallerken, som jeg først fylder op med 1/2 grønt primært grove grøntsager, ca. 100-150 g kød/fisk – blander tit lidt fra pålægsbordet med den varme ret, og så engang imellem et lille stykke groft fluté eller lignende.

Jeg er meget bevidst om, at balance handler om energiindtag vs. energiforbrug. Jeg bevæger mig væsentligt mindre end jeg plejer, og til gengæld har jeg adgang til meget mere mad, latte og kage. I min verden skal der være plads til det hele, men jeg ved også, at har jeg dage, hvor jeg er i kalorieoverskud, så kræver det også dage, hvor jeg er i kalorieunderskud… ellers så er det jo ikke længere et spørgsmål om balance, men en begrænsning af kalorieoverskud.

Jeg har derfor brugt nogle af de retningslinjer, som jeg selv plejer at give mine piger, når jeg kostvejleder:

 1. Bevæg dig så meget som muligt. Tag trapperne når du kan, rejs dig op og gå rundt når du taler i telefon (den er nem, da vi sidder i åbent kontorlandskab), meld dig som kaffehenter og tag kaffemaskinen længst væk
 2. Drop latten. Vi har adgang til alverdens former for kaffe: latte, cappuccino osv, men jeg har valgt at drikke kaffe med mælk i stedet for mælk med kaffe.
 3. Tag stilling. Vær ekstra opmærksom på snack-armen, der er den usynlige arm, der liiiige kommer til at tage croissanten til morgenmødet, en lille ekstra ostemad og “et” ekstra stykke frugt eller tre med ned til skrivebordet fra frokosten eller onsdagskagen, feriekagen, barselskagen eller fødselsdagskagen. Jeg spiser kage, og jeg spiser også croissanter, men jeg tager stilling til, hvornår jeg spiser det, og jeg har besluttet at spise kage ved særlige lejligheder som f.eks. fødselsdage hos min familie og venner, og kun hvis jeg synes, at kagen er lækker og indbydende. Jeg vælger altså aktivt, hvornår og hvilke kager jeg spiser, og er nået til et punkt, hvor jeg ikke føler mig forpligtet til at spise en tør shake and bake kakaokage, hvis jeg ikke selv har lyst til det. Jeg spiser for mig selv ikke for andre.
 4. Mærk efter. Jeg bliver væsentlig mere sulten end jeg “plejer” efter jeg er startet på det nye arbejde, hvilket ikke giver mening, da jeg rører mig væsentligt mindre og derfor også bør forbrænde mindre. Derfor gør jeg meget ud af, at mærke efter: Er jeg overhovedet sulten eller har jeg bare sidder her for længe? Hvis der er under en time til at jeg skal spise frokost, så venter jeg, og hvis jeg f.eks. kan mærke sulten melde sig 16.30, og jeg skal træne kl. 18, så vurderer jeg ligeledes om jeg kan vente med at spise til efter træning, og ellers tager jeg et mindre mellemmåltid som f.eks. gulerødder, en lille skive fuldkornsflute med kylling eller lignede fra kantinen. Igen så handler det om alt med måde, og jeg tror faktisk, at det kan være meget sundt at føle sig lidt sulten engang imellem. Ikke sagt at man skal tage det til ekstremerne, men på samme måde som vi føler os mætte/fyldte/ikke sultne, så tænker jeg at det er sundt også at mærke lidt sult engang imellem.

Jeg håber, at du kan bruge nogle af disse råd, det er ihvertfald noget, der har virket for mig og mine piger 🙂

You Might Also Like...

19 Comments

 • Reply
  Stine
  17. august 2016 at 5:23

  Her koldhæves nogle super lækre boller over natten og bages til morgenmaden. Du kender selv opskriften 😄. Og så er der nok til at have med på arbejde og spise ved 16-tiden inden man skal nå træningen 👍😉

  • Reply
   Healthyskinnybitchdk
   17. august 2016 at 19:26

   Hahaha, hvor sejt!

 • Reply
  Camilla Egelund
  17. august 2016 at 5:47

  Super indlæg! Hvordan ved du om du er i kalorieover- eller underskud? Synes det er så svært at vurdere. Tæller du kalorier?:o)

  • Reply
   Healthyskinnybitchdk
   17. august 2016 at 19:26

   Det er vildt svært, da det bliver påvirket så meget af, hvor meget du bevæger dig ect. Jeg er jo lidt erhvervsskadet, så ved jo altid, hvor meget jeg ca. indtager, når jeg spiser. I min verden er det fint, at være bevidst om, hvad man indtager… Ellers skyder man jo bare lidt i blinde! Oplever de fleste kvinder der er stilsiddende, træner et par gange om ugen og fx drikker rose og spiser slik i weekenden skal ligge omkring 16-1800 kcal i hverdagen

   • Reply
    Camilla Egelund
    19. august 2016 at 19:35

    Tak for svar:o) Synes det er så svært at vedligeholde ens vægt, når man er sulten, selvom man er på de kalorier man skal være på (jeg er på ca 1500-1600, da jeg kun er 157cm). Er det sådan vedligeholdelse af vægt er: at leve sundt og balanceret, men også at leve med at være kronisk småsulten?

    Glæder mig iøvrigt til at følge dig i dit nye job – godt gået!

    • Reply
     Healthyskinnybitchdk
     22. august 2016 at 15:17

     Nej det er det ikke, men er du vant til at spise meget store portioner, så skal du vende kroppen til at spise mindre portioner. Desuden er der ekstremt meget at hente i sammensætningen af dine måltider. Du kan f.eks. spise 1 kg broccoli for en mellemstor avokado. Dermed ikke sagt, at du ikke må spise avokado, men nøjes du med en kvart engang imellem og masser af grove grøntsager, så kan du spise væsentligt mere… hvis det giver mening?

 • Reply
  Julia
  17. august 2016 at 16:28

  Super fedt indlæg! Starter fuldtid om ikke så længe, så kan virkelig bruge dine tips 🙂

  • Reply
   Healthyskinnybitchdk
   17. august 2016 at 19:22

   Ej hvor dejligt at høre, og tillykke med jobbet 🙏🏼

 • Reply
  Anne-Stine
  17. august 2016 at 18:44

  Det lyder spændende med de tanker du har mht. mere evidensbaserede artikler. Jeg dyrker selv styrketræning og en smule løb, samt er selv læge og dermed vant til at søge efter – og læse – videnskabelige artikler i diverse tidsskrifter. Det vil være super med nogle mere videnskabeligt funderede artikler omkring træning og kost mv. Fx. kunne der være en gennemgang af hvad der ligger af videnskab inde for et givent område, hvilke undresøgelser der ligger til grund for det, samt om det er et validt studie mv. Selvfølgelig skrevet i et sprog så alle kan forstå det.
  Mvh. AS

  • Reply
   Healthyskinnybitchdk
   17. august 2016 at 19:23

   Lige præcis! Håber netop, at vi også kan ramme kvinder som dig 😊

   • Reply
    Katrine
    2. november 2016 at 8:40

    Og mig… Det sjove er at jeg købte Fit Living nogle gange for noget tid siden og lige netop valgte det fra fordi jeg ikke fandt de evidensbaserede artikler. Må lige prøve at købe det igen snart 🙂
    Mvh Katrine

 • Reply
  Jen
  22. august 2016 at 15:05

  Min erfaring er at nyt job trækker mentaleresurser, så man går lettere sukkerkold – smagte pulvercacao for første gang i mange år første dag på nyt job, efter to slurke viste jeg hvorfor jeg aldrig rør det.

  Jeg plejer at have et par tomater til eftermiddags snack, der er få kallorier og meget væske.

 • Reply
  Dennis
  27. august 2016 at 20:15

  Jeg kan godt se logikken i at du måske skal nedsætte dit energi indtag, da du nu har et stille siddene job, men jeg er dybt uenig i at du skal vente mere end én time med at spise når du er sulten. Der er en grund til du er sulten, og man kan desværre godt få ødelagt disse signaler ved ikke at lytte til sin krop.

  • Reply
   Healthyskinnybitchdk
   5. september 2016 at 4:33

   Det har du jo al ret til at mene. Der er vi nok bare uenige. Jeg tror nu egentlig, at det kan være meget fint at føle sult engang imellem, og en time er jo ikke flere dage. Vi er jo bare blevet vant til at mad altid er lige ved hånden…

 • Reply
  Signe Plauborg
  1. oktober 2016 at 21:19

  Ejjj det var lige så meget det indlæg, jeg havde brug for at læse. Tak 🙂

 • Reply
  Sund, slank, fed kantinemad ‹ healthyskinnybitch.dk
  22. oktober 2016 at 9:01

  […] Jeg har som tidligere nævnt totalt optur over vores kantine på Egmont! Der er altid super sund og mega lækker mad! Jeg besluttede mig som sagt for da jeg startede i august, at jeg ikke ville være én af dem der tog på af at have stilsiddende arbejde og det kører indtil videre efter planen (læs mere her!). […]

 • Reply
  Marie Lillelund
  20. april 2017 at 6:49

  Hej

  Jeg er lederen af en mindre virksomhed, og jeg er på udkig efter en frokostordning, der gør det liidt lettere at holde den sunde form på trods af et stillesiddende arbejde. I min tid på arbejdsmarkedet har jeg været vidne til rigtig mange dårlige kantineordninger, så tak for et super godt indlæg om, hvor jeg undgår de små alarmer i hverdagen 🙂 Det er jo alle de små ting i hverdagen, der kan gøre en kæmpe forskel. Er Egmonts kantine en del af en større koncern egentlig? Jeg har kigget lidt på http://www.nordiccatering.dk/frokostordning.aspx så hvis du – eller andre har erfaringer med dette cateringfirma (eller andre) tager jeg imod dem med kyshånd. 🙂

  Tak for en totalt gennemført blog, der behandler alle potentielle problemstillinger inden for en sund livsstil.

  • Reply
   Healthyskinnybitchdk
   23. april 2017 at 21:09

   TAK for de fine ord. Egmont har den mest optursagtige kantine, der er styret af Hahnemanns Køkken. Jeg ved ikke, hvordan det fungerer, men skriv til dem og sig, at du har hørt om det fra mig, så skal de nok hjælpe dig 🙂

 • Reply
  #HSBchallenge – Sund kantinemad og udespisning ‹ healthyskinnybitch.dk
  17. januar 2019 at 10:38

  […] Er du én af dem, der dagligt spiser frokost i en kantine og skal forholde dig til buffet, så læs mit indlæg om kantinemad her! […]

Leave a Reply