Healthy Skinny Bitch
Blog Min blog Tips & Tricks

Healthy Skinny Bitchs 10 sundhedsbud til at leve sundt og slankt

Jeg får virkelig ofte kommentarer, hvis jeg spiser et stykke brød, drikker en drink eller spiser en burger (med pommes fritter). “Ej, spiser du også sådan noget?” “Drikker du også alkolhol?”, og ja det gør jeg. Faktisk meget oftere end mange mennesker tror, men det er altid et bevidst valg. Jeg har truffet en aktiv beslutning om at spise den burger eller drikke den drink. Det er ikke fordi, at jeg nødvendigvis bruger lang tid på det eller får dårlig samvittighed efter – tværtimod. Men det er et bevidst og aktivt valg – jeg har taget stilling til det inden jeg gør det.

Til gengæld har jeg også fået indarbejdet en masse rutiner og ting jeg gør (eller undgår) uden rigtig at tænke over det mere, som jeg har bemærket at rigtig mange andre ikke gør (eller gør uden at tænke over det). De fleste står nævnt i min bog, men her er mine 10 personlige smutveje til en sund og slank hverdag, hvor der også er plads til en burger og en drink 🙂

  1. Bevæg dig så meget som muligt: Selvom du f.eks. træner en time hver dag, hvilket nok er de færreste, så er det kun én ud af døgnets 24 timer du træner. Dvs. at der er 23 timer, hvor du laver noget andet. Det er derfor alpha omega, hvor meget du bevæger dig i løbet af dagen. Du kommer næppe i form til en ironman af at gå en ekstra tur til kaffemaskinen, tage cyklen på arbejdet, droppe elevatoren til fordel for trappen eller gå rundt, når du taler i mobiltelefon, men samlet set vil du over en uge forbrænde langt flere kalorier, hvilket f.eks kunne gå hen og opveje den der ekstra flaske vin du inhalerer i weekenden.
  2. Prioriter din træning, også selvom det kun er 30 min: Har du heller ikke tid til træning? Sådan tror jeg langt de fleste af os har det, men det er og bliver et spm. om prioritering. Hvor højt du vil prioritere det er jo fuldstændig op til dig, men jeg har fundet ud af, hvor meget det betyder for mig at få trænet. Bare lidt. Det betyder også, at min kaffe- eller frokostaftale ofte bliver erstattet af en træningsaftale i weekenden. Jeg kommer ofte sent(!) hjem om aftenen eller står tidligt op om morgenen for træne før eller efter arbejde, og nogle gange går jeg fra arbejdet selvom der er arbejde til et par timer mere, og så arbejder jeg videre om aftenen. Det kan være svært, hvis man har familie og børn. Men så brug f.eks. det 30 min. program, der er i min bog uden redskaber, nogle af alle programmerne fra FIT LIVING eller de mange forskellige træningsapp’s du kan downloade og træn på stuegulvet imens I ser tv om aftenen eller træn på legepladsen imens børnene leger (gennemsnitsdanskeren ser tv 3 timer om dagen!).Løb til og fra arbejdet. Tag dine unger med på en løbetur eller lad dem stå på rulleskøjter ved siden af dig imens du løber. Tag selv badedragt med, når dit barn er til svømning og cykel en tur i skoven i weekenden. Min gode ven er ude og jagte Pokémons med sin søn for at få sneget motion ind, men det virker alt sammen.
  3. Drop onsdagskage: Også selvom det er din favorit. Det gør jeg ihvertfald. Det er ikke fordi, at min kantine ikke laver virkelig god mad og garanteret lige så god kage, men jeg besluttede mig bare for ikke at spise onsdagskage, da jeg startede på stilsiddende arbejde med kantineordning. Det er simpelthen ikke det værd, at sidde foran computeren og spise kage, der krummer ned i tastaturet. Så vil jeg langt hellere droppe den, og så tage et stykke kage, når jeg er til fødselsdag eller en dessert, når jeg spiser ude. Det er muligvis kun ét stykke kage om ugen, men mange bække små. Det betyder også, at jeg ofte springer kagen over på arbejdet, hvis der skal fejres et eller andet (indsæt valgfri begivenhed), så nøjes jeg bare med kaffe og det er faktisk helt okay.
  4. Hold dig til dine hovedmåltider: Jeg snacker stort set aldrig uden for mine hovedmåltider. Jeg spiser 3 relativt store portioner mad i løbet af dagen og nogle gange 1-2 mellemmåltider, men jeg spiser til gengæld ikke andet. Jeg ved om nogle efter mange års kostvejledning, hvor gode særligt kvinder kan være til at snacke, og jeg er faktisk imponeret over, hvor mange ekstra snacks flere af mine veninder, klienter og kollegaer kan inhalere på en dag ofte uden at tænke over. En håndfuld nødder (eller tre) hist og her, et stykke frugt og så et til, en lille smagsprøve til kaffen, et lille stykke mørk chokolade om aftenen, gulerødder om eftermiddagen osv. Det bliver hurtigt til 1-3 hele ekstra måltider om dagen i snacks alene. Jeg er virkelig blevet bevidst om den “usynlige snackarm“, og derfor har jeg indarbejdet det som en vane tage stilling til alt hvad jeg spiser og alt, hvad jeg ikke spiser. Det lyder lidt voldsomt på skrift, men det betyder bare, at jeg aldrig “kom til at spise smagsprøven hos bageren uden at tænke over det”, hvis jeg spiser smagsprøven hos bageren, så er det et bevidst valg.
  5. Slug ikke af tvang: Det lyder mere kinky end som så, men det er et motto, som min søde FIT LIVING redaktion har opfundet. Vores lille redaktion sluger ikke af tvang forstået på den måde, at er der mad, der ikke smager godt eller som vi ikke har lyst til, så levner vi. Har vores kollega taget kage med på arbejde, som vi ikke har lyst til at spise, så er det helt okay at sige pænt “nej tak”. Skal alle de andre have dessert, men du gerne vil springe over, så gør du det. Der er så meget socialt forbundet med at spise, at folk kan blive decideret sure og fornærmerede, hvis du ikke spiser kagen, tager en ekstra portion eller lignende. Men jeg spiser kun for min egen skyld og ikke af tvang fordi andre synes jeg bør eller fordi, at jeg ellers giver dem dårlig samvittighed – for helt ærligt, så er det altså mere deres problem end mit.
  6. Spis til du ikke er sulten mere: I stedet for at spise til du er mæt. Jeg har altid haft et mind-set, der hed “hvor meget kan jeg få”, men igennem de seneste par år har jeg arbejdet med en tankegang, der hedder, hvor lidt kan jeg nøjes med. Jeg prøver at spise til jeg ikke er sulten mere, men samtidig være let nok til at jeg i princippet ville kunne jogge en tur en times tid senere. Det er vildt svært synes jeg, og jeg har f.eks lige haft en periode, hvor min frokosttallerken har vokset sig større og større, men så ved jeg også, hvor jeg skal tage fat, og at jeg f.eks. den næste uge skal skære i min portionsstørrelse. Er man vant til at spise store portioner, så kan man føle sig ret sulten i starten, men mavesækken vænner sig hurtigt til mindre portioner (min erfaring er ca. 1 uges tid), men det gælder så også den anden vej, så det er noget, som jeg altid skal være opmærksom på, da det eller hurtigt kan gå den anden vej.
  7. Hyg dig uden at proppe i kæften: Når vi skal hygge os, så skal vi spise… et eller andet! Men jeg er kommet frem til, at man rent faktisk godt kan hygge sig uden at skulle spise noget usundt. Det er faktisk så meget en inkorporeret del af vores kultur, at det kan være svært at bryde, men for mig har det virket selv at foreslå noget sundt. F.eks. at træne sammen i stedet for at ligge på sofaen, gå en tur i solen med en kop kaffe, spise på et sted, hvor man kan få noget sund mad eller lave noget selv uden dessert. Og det er faktisk hyggeligt at spise sammen med sine veninder selvom man ikke får dessert 😉
  8. Pas på det gode fedt og de flydende kalorier: Alt med måde. Det er så kliché, men ikke desto mindre rigtigt. Avokado, nødder og laks er super sundt, men også meget kalorieholdige. Derfor holder jeg igen med mængderne. Og så drikker jeg som udgangspunkt aldrig mine kalorier. Juice er sundt, men indeholder lige så mange kalorier som sodavand, og det mætter ikke på samme måde, så derfor vil jeg som udgangspunkt hellere spise min frugt og grønt.
  9. Spar på hverdagsdruk: Det er meget nemt, som udgangspunkt drikker jeg ikke i hverdagene. Skal jeg ud og spise en middag med mine veninder på en tirsdag er det altid uden alkohol medmindre det er en særlig anledning. Og så drikker jeg f.eks. heller ikke alkohol, når jeg er til familiemiddage osv. Jeg gemmer mine rødvinsbrandert til weekenderne og med mine venner.
  10. Skinny Bitches: Det ville være synd, at sige, at det var den mest velsmagende drink i verden, men ikke desto mindre indholder den halvt så mange kalorier som en sjus med sukkerholdig sodavand eller juice og ca. 1/4-1/6 del af almindelige cocktails. Så det er ikke for sjov, at min blog er opkaldt efter denne drink. Jeg plejer gerne at drikke f.eks. en drink eller to for smagen, men derfra drikker jeg kun vin og vodka/danskvand. Og ja, så er det jo bare et plus, at også giver langt færre tømmermænd, at drikke vodka/danskvand en hel aften fremfor cocktails og vin 🙂

You Might Also Like...

2 Comments

  • Reply
    Rosa Sofie Pedersen
    27. marts 2017 at 7:23

    Hej
    Ift juice som du nævner indeholder mange kalorier, der er jeg blevet i tvivl. Mine forældres diætist har fx sagt at det er et no-go ligegyldig hvilken slags juice, og der tænker jeg’ hvad med frisk presset grønsags juice med måske et æble eller to?’

    Mvh
    Rosa

    • Reply
      Healthyskinnybitchdk
      15. april 2017 at 17:13

      Hej Rosa

      Jeg skal ikke kunne sige, hvad dine forældres diætist har ment eller hvilke principper, han/hun går efter. Men du kan jo udregne kalorieindholdet mm. i alt ved at bruge lifesum eller madlog og så sammenligne.

Leave a Reply